CE ĪNSEAMNĂ A FI ROMĀN?

english  franēais

A fi romān īnseamnă a privi lumea dintr-o altă perspectivă, cu simţul echilibrului și al ponderaţiei, cu simţul justiţiei și al armoniei etice, etnice, estetice și sociale.

Din punct de vedere filozofic, a fi romān īnseamnă a privi foarte lucid despre sine, pānă īn punctul de a se critica cu durere, de a ironiza lucrurile și ființele, pānă la punctul extrem de a se distruge și de a se dizolva pe sine (ceea ce poate fi dăunător īn domeniul imanentului).

Din punct de vedere estetic (cel mai interesant poate), a fi romān īnseamnă a avea o viziune cu totul nouă asupra lumii și artei, prin exploatarea și explorarea tuturor posibilităților, aşa cum o experimentează unii creatori ca Eminescu, Brāncusi, Tzara, Caragiale, Ionescu, Cioran, Fondane, Vieru, Blaga, pentru a numi doar cāțiva.

Dar īntotdeauna cu o contragreutate la pendul - aceea unei tradiții liniștitoare, care plasează omul īn inima semenilor săi, īn inima umanității și a lumii viului.

A fi romān, pe scurt, īnseamnă a-și aminti de cele mai atroce barbarii ale non-ființei și a dori făurirea unui umanism liniștitor, mereu reīnnoit.

Mai devreme sau mai tārziu, o mare parte din cele 8 miliarde de oameni de pe planeta Pămānt se vor recunoaște īn aceste valori romānești.

(Michel Wattremez, Paris, Franța, 2019)