RO                        

Maia Sandu : o lumină printre lacrimi şi noroi           v2β

Această pagină este personală. Nu depind de niciun partid politic. Îmi exprim liber și sincer ideile și impresiile despre Maia Sandu. Nu mă plăteşte nimeni, trăiesc din munca mea de profesor de franceză. Exist aievea. Nu o cunosc personal și probabil că nu o voi întâlni niciodată.

Sunt francez dar vorbesc şi scriu limba română cu greşeli, pe care mă străduiesc să le evit pe cât posibil. Această limbă am invăţat-o singur, ca autodidact, la vârsta de 10 ani, colectionând timbrele poştale. Mă pasionează limbile straine. Pe urmă am tradus din Eminescu, Teodoreanu, Odobescu, Blaga, Vieru. Mai tânăr am cunoscut comunismul lui Ceauşescu, am fost vaccinat. Am străbătut Europa în lung și-n lat. Căderea Zidului Berlinului mi-a deschis uşi în cele două sensuri. Pe urmă am înţeles că şi astăzi rămân ziduri de demolat şi valori de reconstruit.

Sunt un francez care s-a ameliorat prin contactul cu străinii. Iubesc românii şi moldovenii. Sunt oameni frumoşi, inteligenţi şi buni, ca toţi oamenii care au trecut prin lanţuri de nenorociri, deportări, exil, sărăcie. Au suflet si duh. Cultura şi limba lor mi-au deschis multe uşi spre lume. Pe o planetă Pământ uneori fără savoare, cunoaşterea limbii române şi a culturii pe care o poartă, nu este nimic alceva decât un rar privilegiu. Însă acest privilej nu are sens decât dacă este împărtăşit.

Îmi plac oamenii curajoşi, generoşi, care luptă pentru cauze drepte, oamenii simpli, modeşti, apropiaţi de natură, ideile clare şi precise, acţiunile chibzuite în slujba altora.

Ca mulţi oameni din Europa de Vest şi din Franţa, de Maia Sandu am auzit abia în iunie 2019, pe la 8, prin reţelele de informaţie, în condiţii destul de stranii; înainte nu auzisem nimic despre dumneaei, abia pe urmă am aflat. Acele clipe ale lunii Gemenilor au fost pentru mine o surpriză, o bucurie, şi mai ales o mândrie : mândria să aud limba pe care o învăţasem cu străduinţă prin cărţi, poezie şi cultură, rostită clar pentru a face politică altfel, pentru a începe redobândirea statului capturat, reforma justiţiei, lupta contra corupţilor... Simbolic, ceea ce m-a surprins la prima vedere la Maia Sandu a fost lumina feţei, vocea, numele şi prenumele. E un prenume frumos, muzical, care parcă te poartă spre poteci din Yucatán în drum spre Piedras Negras, nu fără rezonanţe din copilărie, evocând Albinuţa aceea curajoasă din desenul animat, care "nu se teme niciodată de nimic" şi "pune bucurie pe drum" - expresii potrivite dacă te gândeşti bine.

Nu sunt un om politic: ceea ce mă interesează la Maia Sandu, sunt valorile, simbolul, lucrurile care au sens. Mai puţin politica, doar dacă se face altfel și capată sens.

Dar sunt doar impresii subiective. Din punct de vedere politic, pentru mine ca francez, esenţialul este că doamna Sandu a condus guvernul Republicii Moldova în perioada 8 iunie - 14 noiembrie 2019 în calitate de prim-ministru. Timp de 5 luni, dumneaei a luptat pentru democrație și libertate, împotriva unei oligarhii toxice și încă influente.

Alături de miniștrii săi femei și bărbați, Maia Sandu a reușit să recâștige încrederea partenerilor țării sale (în special Uniunea Europeană  şi Statele Unite ale Americii) și să obțină sprijinul financiar internațional necesar pentru reînvierea unei economii anemiate.

Mai presus de toate, Maia Sandu a luptat cu dârzenie și curaj împotriva corupției (în special cea a justiției) și contra rețelelor frauduloase care îi gangrenează țara si duc moldovenii la sărăcie, la disperare și la exil, într-un stat capturat unde cetățenii au fost jefuiți nu numai de bunurile lor, ci și de visurile lor.

Pe 12 noiembrie 2019, guvernul său pentru popor a căzut sub loviturile unei coaliții monstruoase de deputați ai parlamentului de la Chișinău, socialişti  şi democraţi.

Astăzi mi se pare datoria mea de cetățean european de a o face cunoscută și de a face cunoscută Moldova, țara dumneaei, pe care o încarnează perfect.

Pentru că Maia Sandu este acum în fruntea luptei pentru democrație și libertate în Europa de Est, în Moldova.

Pentru că mai devreme sau mai târziu, dumneaei va reveni la putere, și Moldova va fi condusă de o femeie cum trebuie, în sfârșit.

                                            Michel Wattremez     2 mai 2020    plz 6/5/22:26

Arhiva - Implicarea pe teren a Maiei Sandu alături de partidul ei și de cetățeni în timpul crizei sanitare COVID-19

Mi se pare mie ca francez că niciodată ca acum valorile de acțiune și solidaritate pe care se întemeiază proiectul politic al Maiei Sandu nu au fost atât de actuale și necesare.

Însă printre atâtea încercări, proiectele politice și alegerile trec pe planul al doilea. Ceea ce contează în momentul de față, sunt oamenii, viața, acum. De aceea prima parte a paginii mele despre Maia Sandu privește acțiunea și solidaritatea către oameni. A doua, nu mai puțin importantă, privește mai mult politica. Ideile concise sugerate mai jos se referă la trei teme fundamentale: dreptatea, drumul împreună, reconstruirea unui stat care să permită dezvoltarea unei societăți libere, juste și prospere. Simplificând, sunt valorile politice ale liberalismului social: clar, aceasta înseamnă că acțiunea și libera întreprindere permit dezvoltarea indivizilor și societății, dar bunăstarea nu are sens decât dacă este împărțită.

 

MW postare Facebook, 27 aprilie 2020.

Am realizat postarea plecând de la o fotografie preluată din site-ul oficial PAS și decupată. Am inventat un dialog cum s-ar face prezența la școală, vrând să subliniez implicarea continuă a Maiei Sandu în cadrul crizei sanitare.

Deplasare a Maiei Sandu și a doamnei Doina Gherman, deputată PAS, în nordul Moldovei, la Soroca și la Bălți, pe dată de 25/04/2020. Au donat aparate de oxigen spitalelor din Bălți și Soroca, de asemenea, au fost oferite 300 costume medicale pentru medicii de la spitalul din Bălți, dar și echipament medical, cum ar fi mănuși, măști, viziere și dezinfectante pentru primăriile de la Nord.

Textul original al lui Antoine de Saint-Exupéry este următorul:

"Nous sommes solidaires, emportés sur la męme plančte, équipage d'un męme navire."

(Terre des hommes, 1938)

 

 

 

MW postare Facebook, 14 matie 2020

Moldova: pur/ă  și simplu/ă

Acțiune, solidaritate, dreptate:

cât de necesare și actuale

sunt valorile pe care se întemeiază

proiectul politic al femei care

mai devreme sau mai târziu va lua

în mâini destinul Moldovei !

 

 

 

 

MOLDOVA : MAIA SANDU – / UMANITATE ÎN ACŢIUNE /

Cine e? - Această femeie într-o maşină pe un drum din Republica Moldova, nu e o actriţă într-o scenă de jaf armat dintr-un western hollywoodian.
Se numeşte Maia Sandu. Este fosta Premieră a Republicii Moldova.
În plină pandemie de Covid-19, dumneaei merge la oraşe şi la sate să distribuie la medici măşti, mănuşi, gel de mâîni şi material sanitar.
Pune în practică lozinca partidului dumneaei: / actiune şi solidaritate /.
Chiar cu o mască, cu o mină ingrijorată, în pofida oboselii drumului, această doamnă rămâne persoana ceea mai utilă pentru ţară.

Pentru mine ca francez, dintotdeauna Maia Sandu încarnează perfect Moldova in tot ceea ce are mai frumos, mai autentic şi mai uman.

MW postare Facebook, 5 aprilie 2020

 

/ MOLDOVA - ROMÂNIA - MAIA SANDU /

"Multumim României pentru ajutor!"     4 cuvinte atât de simple în limba română!

Pentru toți cetățenii care ca mine cunosc legăturile profunde dintre Moldova și România, aceste cuvinte simple ale Maiei Sandu răsună cu atât mai multă forță cu cât emană din sufletul unei femei și dintr-un om care a arătat întotdeauna cât este de recunoscătoare, generoasă și săritoare, personal și prin angajarea partidului dumneaei.

Michel Wattremez, Paris Madrid

Mulțumirile doamnei Maia Sandu vin după ce președintele României Klaus Iohannis a anunțat luni 27 aprilie 2020 un ajutor umanitar oferit Republicii Moldova, în suma de 3,5 milioane de euro, si trimiterea unei echipe compuse din 42 de medici și 10 paramedici români care va desfășura, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul.

[Adăugat pe wattremez.eu pe data de 06/05/2020: Personal eu sunt convins că excelentele relații pe care Maia Sandu le are cu România, au favorizat mult decizia acestei țări. Imaginea dumneaei este optimală nu doar la Bruxelles și în comunitatea internațională (din perioada în care a dirijat guvernul de la Chișinău) dar și în România.]

Pe pagina partidului Maiei Sandu am lasat următorul comentariu:

Eu sunt francez, nici român, nici moldovean. Deci reacționez puțin altfel. Simplu fiind spus, văzând acest gest și act de solidaritate din partea României, iubesc și mai mult România și Moldova. MW

MW postare Facebook, 30 aprilie 2020

 

Ansamblul acțiunilor PAS

pentru lupta cu efectele

pandemiei COVID-19 poate fi citit

pe site-ul oficial PAS aici.

Donațiile se fac la acest link.

 

Argumentele mele în favoarea Maiei Sandu înaintea lansarii sale în cursa prezidetiala (arhiva mea, 10 noiembrie 2019-17 iulie 2020)

În partea a doua a acestei pagini am consemnat câteva comentarii și analize succinte pe care le am publicat pe Facebook.

MW Facebook, 14 aprilie 2020

Despre dimensiunea "prezidenţiabilă" a Maiei Sandu

MOLDOVA: a construi o alternativă politică credibilă cu armele şi sufletul inteligenţei

FR - Construire une alternative politique crédible avec les armes et l'âme de l'intelligence

ES - Construir una alternativa política creíble con el arma y el alma de la inteligencia

Ceea ce Republica Moldova are nevoie urgent este o femeie inteligentă și curajoasă, în măsură să coopereze cu omologii săi din marile democrații, capabilă să reconstruiască un stat și o societate fără suflare pe valori de acțiune, solidaritate, demnitate, adevăr, dreptate, libertate, responsabilitate - și categoric nu o caracudă de politicieni corupți, incompetenți și prăbușiți pe privilegii depășite.

 

 

MW Facebook, 29 februarie 2020

Despre Maia Sandu și viziunea dumneaei a Moldovei

A Certain Idea of Moldova / Une certaine idée de la Moldavie

 

Adevăratul curaj este virtutea de a acționa în slujba altora, în numele solidarității și al dreptății.

Fără curaj, fără conștiință și simț al dreptății, nu putem construi prosperitate pentru toți și armonie între toți. Contractul social se sfâșie, statul de drept periclitează.
Ceea ce Maia Sandu încarnează, e o anumită idee despre Moldova, o anumită înălțime și exemplul unei ținute.
Timp de treizeci de ani, v-ați resemnat să fiți conduși de politicieni lași și lipsiți de scrupule, ați devenit sclavii capcanelor lor monstruoase. Vi s-a furat speranța și demnitatea.
Dacă o recunoașteți pe Maia Sandu și o distingeți de toți mediocrii care îi sunt inferiori, atunci veți găsi liderul pe care poporul dvs. îl merită în prezent și pe viitor.

 

 

MW Facebook, 7 deciembrie 2019

Femei curajoase

Inés Arrimadas (Spania), Maia Sandu (Moldova), Angela Merkel (Germania).

Dincolo de sensibilități politice, un omagiu special doamnei Maia Sandu, fost premier al Republicii Moldova, care se luptă acum cu dârzie pe 2 fronturi: pentru democrație, împotriva lașității și vicleniei... MW

Fotografii: mulțumiri PAS-ului (Maia Sandu, www.unpaspentru.md), Carlos Teixidor Cadenas (Inés Arrimadas, 23.02.2019, Madrid, Ciudadanos, www.commons.wikimedia.org), Tobias Koch (Angelas Merkel, 10.09.2014, Berlin, Bundestag, www.fr.wikipedia.org), redimensionate.

 

 

 

 

MW Facebook, 29 martie 2020

 

Timp pierdut și 5 luni cu o milă pe minut

Timp de treizeci de ani, v-ați resemnat să fiți conduși de politicieni lași și lipsiți de scrupule, de falși eroi salvatori.

Ați devenit sclavii capcanelor lor monstruoase.

Vi au furat și năpustit țara, speranța și demnitatea, școala, sănătatea și viața, satele, spitalele, orașele, firea.

Ați pribegit prin locuri străine, spre porturi fără întoarcere, departe de copii, de soți, de soții și de părinți.

Când totul se destramă, unde este omul curajos, care ascultă, unește, înțelege și clădeste?

Omul mare trebuie să fie o femeie, dar nici sfântă, nici martiră, nici idolă, nici salvatoare, ci pur si simplu o conștiință a timpurilor voastre.

Dar femeie, pentru că femeile adeseori mult mai repede și mult mai profund dau sens vieții când viața a pierdut sens și a devenit o indiferență absurdă.

 

 

 

MW Facebook, 1 februarie 2020

Ca să nu fii dezamăgit

Dacă te convingi că esențialul nu este doar să speri realizări personale, dar și să te unești cu ceilalți pentru a atinge un obiectiv comun, atunci Maia Sandu nu te va dezamăgi niciodată. Mai devreme sau mai târziu vei înțelege și te vei alătura proiectului. Michel Wattremez, Paris

Если вы считаете, что главное - не только надеяться на личные достижения, но и объединяться с другими для достижения общей цели, то Майя Санду никогда не разочарует вас. Рано или поздно вы поймете и присоединитесь к проекту. Мишель Ваттремес, Париж

 

 

MW Facebook, 25 ianuarie 2020

Last but no least

Femmes présidentes Europe
- 2015 Kolinda Grabar-Kitarović, 47 ans (Croatie)
- 2019 Zuzana Caputova, 47 ans (Slovaquie)
- 2020 Ekaterini Sakellaropoulos, 63 ans (Grčce)
- 2020 Maia Sandu, 47 ans (Moldova)?
       Last but not least...

 

 

 

 

 

 

 

MW Facebook, 19 ianuarie 2020

Moldova - Maia Sandu femeia anului 2020

Maia Sandu femme de l'année 2020

 

 

 

 

 

 

MW Facebook, 12 ianuarie 2020

Moldova are viitor... da, dar care ?

/ La Moldavie a un avenir... oui, mais lequel ?

/ Moldova has a future... yes, but which one?

/ У Молдовы есть будущее ... да, но какое oно ?

 

 

 

 

 

 

MW Facebook, 31 deciembrie 2019

O suflare de aer curat pentru anul 2020
Antoine de Saint-Exupéry, Le petit prince, 1943
                                       Prinţişoara, 2020
În atmosfera irespirabila a Moldovei de astazi, va trimit o suflare de aer curat pentru anul 2020. La multi ani!
Michel Wattremez, Madrid-Paris

Dacă vrei să construieşti o corăbie, insuflă-le oamenilor dorinţa mării.
Si tu veux construire un bateau, fais naître dans le cśur des hommes le désir de la mer.

Montage: Saint-Exupéry, MW, 30/12/2019
după o fotografie a Maiei Sandu la vernisajul expoziţiei “Raze de lumină" de Andrei Mudrea, Chişinău, 17/10/2019.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MW Facebook, 15 noiembrie 2019

"Iubesc acest popor..."

”Iubesc acest popor bun, blând, omenos, pe spatele căruia diplomaţii croiesc charte şi resbele, zugrăvesc împărăţii despre care lui nici prin gând nu-i trece; iubesc acest popor, care nu serveşte decât de calici acelora ce se înalţă la putere – popor nenorocit care geme sub măreţia tuturor palatelor de gheaţă ce i le aşezăm pe umeri." Eminescu (1850-1889), Scrieri politice

Comentar: Nu ştiu la care popor se referă acest Eminescu. Însă marţi 12 noiembrie 2019, întâmplarea a făcut ca eu, un francez, un străin, am auzit şi văzut discursul Maiei Sandu, o femeie dreaptă şi onestă, care şi dumneaei îşi iubeşte poporul, către deputaţii Parlamentui Republicii Moldova la Chişinău. Ca bărbat mi-a fost ruşine, şi laolaltă am recunoscut-o. Dincolo de omul înrădăcinat în realitatea moldovenilor nenorociţi, această apariţie mi-a reamintit de rândurile lui Eminescu, lui Brătianu, lui Victor Hugo la Assemblée nationale, lui Zola în articolul “J'accuse”. În această doamnă în alb şi negru am revăzut într-o clipă, parcă în faţa mea, imaginea reginei Blanca de Castilla sau a acelor infante din Siglo de Oro spaniol, care niciodată nu renunţă. MW. Paris.

 

MW Facebook, 12 noiembrie 2019

/ Chisinău (Republica Moldova). Căderea guvernului Maia Sandu. /
E nemaipomenit că 30 de ani după căderea Zidului Berlinului, reprezentanții a două partide politice au înăbușit această primăvară din Moldova și au tăiat aripile unei femei excepționale cum niciodată Republica Moldova n-a avut.
Este o rușine.
Dumneaei știe ce îi rămâne de făcut.
Mulți o vor susține în această nouă luptă.
„Și dacă ar mai rămâne doar unul, eu voi fi acela”. "Et s'il n'en reste qu'un, je serai celui-lŕ." (Victor Hugo)





MW Facebook, 10 novembre 2020

Popoare victime sau complici

George Orwel ar fi afirmat că un popor care alege politicieni corupţi, impostori, hoţi şi trădători nu este victimă, ci complice: “A people that elect corrupt politicians, imposters, thieves and traitors are not victims... but accomplices”. Nu am găsit nici o sursă dar sunt sigur că citatul este cu adevărat de Orwel. Este stilul lui.

Cuvintele lui Orwel îmi amintesc precis de bătălia aprigă pe care o duce din 8 iunie încoace Maia Sandu, premiera a Republicii Moldova, într-o ţară de cetăţeni care nu sunt nici laşi, ni complici, ci pur şi simplu disperaţi, inşelaţi, manipulaţi, în care o mamă cu 4 copii care fură un sac de cartofi ia 6 ani de închisoare, pe când unii politicieni mafioţi care au jefuit miliarde circulă azi liberi în lume.

Eu cred profund că este foarte important că o femeie inteligentă şi devotată, pregătită, care îşi iubeste ţara şi poporul, care vorbeşte româneşte şi perfect engleză şi rusă, vine să facă ordine în Republica Moldova, să curețe sistemul judiciar, să reconstruiască țesutul industrial și economic, să redea speranță unui întreg popor înfricoșat, dincolo de diferențele de limbă, cultură și idei, cu ajutorul moldovenilor înșiși, al Uniunii Europene și al comunităţii internaționale.

Anunțând ceea ce eu aș numi o primăvară, chiar dacă apare la Chișinău aproape la începutul verii, un poet și gânditor din Ipotești lângă Botoșani, Mihai Eminescu, a scris cu mult timp în urmă în ziarul Timpul următoarele cuvinte, care răsună cu forţă astăzi, 10 noiembrie 2019:
"Greşelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se împiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei."

Ignor la ce țară se refera acest Mihai Eminescu, dar ceea ce știu eu este că ce se critică la Maia Sandu este până la urmă faptul că dumneaei face politică altfel, pentru a-și elibera țara de gangrena ce amenință tragic prezentul imediat și viitorul al Republicii Moldova.

Cred personal că, mai devreme sau mai târziu, Moldova și moldovenii se vor recunoaște în Maia Sandu și se vor alătura ei ca cetățeni, acum ca prim-ministră responsabilă în momente cruciale, apoi, când va veni momentul, ca președintă a unei țări cu dor de Europa, angajate.

Mie, ca cetăţean european, ceea ce-mi a învăţat Doamna Sandu din 8 iunie încoace și chiar cu mult înainte, este să iubesc și mai mult Europa și Uniunea Europeană, să mă simt într-un fel moldovan.
MW – Paris - Madrid

Let Her Go On Lightning Up the Path !

Lăsaţi-o să continue să lumineze drumul !

La momentul de faţă toate gândurile mele solidare zboară, dincolo de partide şi ideologii, către toți oamenii din Moldova confruntaţi cu boala şi disperarea, şi către această femeie care încarnează pentru mine o forţă care merge.

Postat pe Facebook, 17 martie 2020, omagiu adus Maiei Sandu.

Foto : Pas Tineret, Instagram, multumiri.


Fotografia doamnei Sandu este decupată și extrasă dintr-o fotografie reală pe o potecă dintr-un sat umil din Moldova, în apropiere de Hîncești (15 februarie dimineață, în timpul noii campanii electorale parlamentare).


Ușoară retușare pe pietre.


Ideea mea era să exprim un contrast lunar între două fotografii, aceasta și cea de mai jos.
Îmi place această fotografie, exprimă multe despre Maia Sandu, chiar dacă nu îi vedem faţa. 

 

 

 

 

 

 

 

Maia Sandu: Alternanța în mers

/ Drumul se face mergând /
Se hace camino al andar

Cred că acest vers de Antonio Machado, unul dintre poeții mei preferați cu Mihai Eminescu, Gérard de Nerval și Pablo Neruda, se aplică perfect Maiei Sandu. Azi îmi amintesc de Walt Whitman în Frunzele de iarbă (Leaves of Grass):

“Not I, nor anyone else can travel that road for you.
You must travel it by yourself.
It is not far. It is within reach.”

“Nici eu nici nimeni altul nu poate străbate acest drum pentru voi.
Trebuie voi înșivă să-l străbăteți.
Nu este departe. Vă s la îndemână.”

Ce asteptati? Drumul merge spre vest. Poteca duce spre Europa.

Am postat această imagine pe Facebook, fiind în Madrid (04/04/2020), în perioada de izolare, ca un omagiu adus Maiei Sandu.
Am construit peizajul cu elemente din toate parțile ale lumii.

Mi se pare imperativ ca o majoritate de Moldoveni să se alăture Maiei Sandu, votând pentru dânsa „în masă” și trecând dincolo de lirism și resemnare.
Pentru că Maia Sandu nu poate face nimic singură și are nevoie de sprijinul întregii sale comunități pentru a reuși. "Vă îndemn să faceți un pas cu mine", a spus dânsa deja pe 23 decembrie 2015, când a lansat PAS.
Am lăsat voluntar partea drumului în alb violent, deoarece numai într-un stat eliberat de corupție, oamenii Moldovei vor putea construi tot ceea ce contribuie la bunăstarea lor, respectând lumea și viul. MW 2020/05/01

 

Aniversarea partidului PAS al Maiei Sandu

Postat pe Facebook, 15 mai 2020

Am creat acest flyer cu prilejul aniversarii partidul PAS. La 15 mai 2016 a avut loc congresul de constituire a Partidului Acţiune şi Solidaritate.

Am utilizat o fotografie NASA care reprezinta primii pasi ai unui om pe Luna, Neil Armstrong, la 20 iulie 1969. Am adaugat primele cuvinte ale lui Armstrong traduse în româneste: "a small step for a man, a giant leap for mankind", schimbând "omenire" în "Moldova". Intr-o prima versiune a postarii am lasat intact peizajul dezertic lunar. Dar imediat m-am gândit ca izbânda tecnologica amintea de masti, de metal, de moarte. Atunci am imaginat o femeie care iesind din gri ar fi facut pasi spre lumina si spre Natura. De aceea am transfigurat pulberea, adaugând firi de iarba si garoafe galbene, ca un simbol al unei vieti mai bune si de speranta in viitor.

Postarea vrea sa transmita un mesaj de optimism si de speranta, mesajul al Maiei Sandu însasi când spune (citez): "Noi suntem optimiști și credem în izbândă. Credem că putem fi și mai puternici, credem că, prin solidaritate și acţiuni comune, prin onestitate și cumsecădenie, prin multă muncă, vom reuși să asigurăm dreptate și bunăstare oamenilor. Noi credem că oamenii pot trăi bine aici, acasă." (Sursa: PAS oficial, 15/05/2020)

 

 

 

 

 

 

Aniversarea Maiei Sandu

Postat pe Facebook, 24 mai 2020

Maia Sandu – 24 mai 2020
La mulţi ani, Moldovioară !

Azi m-am gândit la legenda Hebridelor a lui Mendelssohn, ca şi când peștera muzicală a lui Fingal ar fi răsunat în Moldova.
Însă natura Gemenilor este dublă.
Temeţi-vă, voi cei hoţi, corupţi, lași ! Nu vă luaţi după aparenţe :
de la “dulcele înger blând” al lui Eminescu până la o “squaw” care își poartă vopselele de război, e doar un pas !

MW

Postarea este un omagiu muzical adus Maiei Sandu de ziua dânsei, pe 24 mai, cu un extras dintr-o sonată a lui Mendelssohn, uvertura “Hebridele”, opus 26, sau Peştera lui Fingal. Am vrut sa realizez un filmuleţ plecând de la Mendelssohn, de la o poezie de adolescenţă a lui Mihai Eminescu, “Înger de pază”, şi de la viziunea mea personală.

Obiectivul era să transmit o emoție prin muzică și printr-o față umană frumoasă și pură.

Ideea este dublă: puritate şi forţă. Escrocii, hoții și corupții nu trebuie să aibă încredere în imaginea îngerească a Maiei Sandu, trebuie să se teamă de o justiție implacabilă (metaforă cu femeia “squaw” care îsi pune vopselele de razboi).

Mi se pare că pasajul de Mendelssohn o reprezintă perfect pe Maia Sandu. Ca mulți alții, am primit fotografia dumneaei prin Instagram la 28 februarie, de la Mirești. A fost o mare bucurie. Am făcut imediat legătura cu Mendelssohn. Se ştie că peștera lui Fingal există cu adevărat, în Scoţia. Valurile mării care stropesc pereții de bazalt ai peșterii produc un efect grandios. Este o peșteră muzicală și, în plus, plină de frumusețe și măreție naturală din simplitate. Ca Maya Sandu.

Aș dori ca Moldova să răsune de bucurie ca peștera lui Fingal. Nu este cazul. Deocamdată este o țară devastată, care are nevoie laolaltă de un înger și de o femeie cu picioarele pe pământ.

 

Maia Sandu pe drumul presedintiei Republicii Moldova (18 iulie - 15 noiembrie 2020)

Carnetelul unui drumet francez entuziast.

În partea a treia a acestei pagini am consemnat câteva comentarii și analize succinte pe care le am publicat pe Facebook începând cu data de 18 iulie, când Consiliul Politic National al Partidului  Actiune si Solidaritate a desemnat unanim, în regim online din cauza pandemiei, pe Maia Sandu candidata PAS la alegerile prezidentiale.

Scopul meu a fost s-o pun în valoare pe Maia Sandu, sa creez un fel de "bruit de fond" pozitiv despre dumneaei, sa informez toate grupurile sociale despre forta si generozitatea proiectului sau politic pentru Moldova si Moldoveni. Abordarea mea întotdeauna a fost laolalta pe plan intelegibil si sensibil, simbolic, asa încât sa-i asociez imaginea, în constiinta colectiva, cu adevarata fata a Moldovei însasi, asa încât sa fie tot mai iubita de oameni, si adversarul sau principal, tot mai depreciat.

La nivel simbolic, în toate mesajele grafice, am insistat pe elementul ceresc (dupa coborârea sa cu parasuta pe 24 mai!) si pamântesc, culorile albastru si galben, si, cât mai mult, tot ceea ce exprima natura si viata.

 

 

Updated 16/11/2020